Valdelosfrailes 2002 Vendimia Seleccionada

Spanien er det land i verden der har flest hektarer tilplantet med vinstokke, men er alligevel kun verdens 3. største vinproducent. Takket være det tørre klima og forbud mod kunstvanding giver de 1,4 millioner hektarer vinmarker kun 35 mio. liter vin. Spaniens exceptionelt lave udbytte pr. hektar ( 25 hl/ ha) afspejler de ekstreme fysiske forhold i store dele af det centrale Spanien hvor tørke er et konstant problem. Hidtil har Spanien være mest kend for områder som Rioja, La Mancha og Ribero del Duero og Navara som med sine meget traditionelt egefads-lagrede vine har været højt værdsatte i Danmark. Mange eksperter spår at der vil komme et boom af nye vine fra Spanien og at vi i virkeligheden endnu slet ikke har opdaget landets potentiale som producent af store vinoplevelser.

Bodegas Valdelosfrailes, Cigales

Et af de nye områder til hvilket der knyttes store forventning er Cigales som ligger som en selvstændig appellation ( DO) lidt nord vest for Ribero del Duero. Cigales har hidtil været kendt for at producere glimrende rosé-vin som primært er blevet drukket lokalt. I Cigales finder vi også Bodegas Valdelosfrailes som indtil 1998 netop var berømmet og anerkendt for en fremragende rosé vin . I 1998 besluttede ejeren, Carlos Moro imidlertid at totalrenovere Bodegaen og lægge vinmarkerne om til dyrkning af store rødvine. Vinstokkene er dels Tinta del Pais ( Temprenillo) og Grenache. Samtidig foretog man rigtig store investeringer i moderne vinifications-anlæg hvilket er en forudsætning for høj kvalitet under de ofte meget høje sommer temperaturer. Investeringen giver nu resultater og bodegaen har vundet mange internationale priser i specialmagasiner.

2002 Vendinia Seleccionada er produceret på 100% Tinto del Pais og har lagret 12 måneder på Amerikansk eg. Farven er intens rød, grænsende til det sorte. Duften kan forekomme lidt lukket men åbner efter få minutter med tydelige noter af læder, lakrids, vanilje og mørke bær. Smagen er ” heftig” og dog forunderlig elegant med fremragende balance mellem blød moden frugt og fint præg fra egefadene. Der spores lidt animalske toner kombineret med noter af brombær Den fine bløde syre tilfører vinen elegance som modvægt til kraft og saft. Lang vedholdende eftersmag.
Dette er en vin skabt til at ledsage kraftige kødretter med masser af krydderier eller markante oste.
Vinen forekommer drikkeklar nu, men har potentiale til at ligge endnu 2-3 år på flasken.