Cairanne 2004, Cotes du Rhone Villages

Floden Rhone har siden Romernes tid haft enorm betydning for det sydøstlige Frankrig. Rhone-floden er lang og mangfoldigheden i både druer, jordbund og vintyper skaber et sandt paradis for nysgerrige vinelskere. Rhone byder på både røde, hvide og rose-vine og på alt lige fra ligegyldig konsumvin til verdenskendte vine som Chateauneuf-du Pape, Hermitage og Côte Rôtie.

Rhone har på det seneste opnået forrygende succes idet man, godt hjulpet af en række fremragende årgange, har formået at levere forrygnde kvaliteter til meget rimelige penge. Også årgang 2004 er af alle eksperter vurderet ganske højt

Domaine Berthet-Rayne har været i familiens eje i 4 generationer og drives i dag af brødrene Michel & Andrè. Vinmarkerne omfatter 25 hektar fordel på milde skråninger med en jordbund af lerholdigt kalk. Enkelte af parcellerne er mere end 110 år gamle. Den primære drue er Grenache suppleret med Syrah, Cinsault Carignan og Mourvedre. Alt arbejde i markerne, som drives helt uden gødning, foregår i hånden. Ligeledes er arbejdet i kældrene yderst traditionelt med kraftig selektering af druerne således at kun perfekt moden frugt indgår i den færdige vin. Helt bevidst er selve vineriet med tankene placeret således, at der kun går få minutter fra druerne er plukket til de hældes i tanken. Dette er med til at sikre at uhensigtsmæssige bakterier opstår.

Cairanne 2004 er en meget klassisk Rhonevin. Intens mørk farve med flot rødt skær. Duften er umiddelbart åben og imødekomende med noter af mørke frugter, peber, ko-stald og varmt krydderi. Vinen er på den kraftige side med stor krop og koncentration. Godt bid med blid syre i perfekt harmoni med varm moden frugt og provencalske krydderier. Lang vedholdende eftersmag med svage note af vanilje fra egefadene.

Gastronomisk er dette vinen til det mørke kød, krydrede gryderetter og lignende sund kost. Vinen forekommer drikkeklar men har dog potentiale til yderligere udvikling over de næste 2-.3 år.

Vi forventer ideel modenhed omkring 2008-2009 og holdbarhed frem til 2011.